2012. július 27., péntek

Segíts kérlek,  ha tudsz!!! Országos probléma!!!

Az alábbi eset nem velem történt, hanem egy nagyon kedves öltögető ismerősömmel. Ha bármilyen megoldást tudsz a problémára, kérlek segíts!

Anita levelét tolmácsolom most nektek:

Kedves Mindenki!


Édesanyaként kétségbe esve fordulok Önökhöz a magam, a gyermekem, és hasonló sorstársaim nevében, az egész országra kiterjedő problémával, amit a saját példámon keresztül mutatnék be, és amivel azt gondolom sürgősen és nagy erőkkel foglalkozni kellene.

14 éves kislányom középsúlyos értelmi fogyatékos. Önellátásra képtelen, kommunikációja a napi minimális ellátásra (pl. éhes, szomjas) elegendőek.
Maximálisan segítségre szorul, a nap 24 órájában.
A napokban egyre többször jelezte, hogy fáj a foga, ezért 2012.07.25-én délután felkerestem vele a területi gyermekfogászati rendelőt, ahol a fogorvos megállapította mely fogak betegek, és a rendbetételük sürgősen szükséges.
Mivel gyermekem fogyatékossága nem engedi meg az ébrenlétben való általános kezelést, beutalót kaptunk a SOTE Gyermekfogászati Klinikára, ahol telefonon elutasítottak azzal, hogy egészen a tavalyi évig (2011) a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával közösen végezték ezt a fajta (altatásos fogászati kezelést fogyatékos gyermekek részére) ellátást, de idézem a szót: „megtiltották” ennek a tevékenységnek a végzését. Ugyanakkor annyi segítséget kaptam, hogy a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjében végzik a fogyatékos gyermekek fogászati szakellátását.
2012.07.26-án reggel sikerült elérni a Madarász utcai gyermekfogászatot telefonon, ahol elmondtam, hogy a probléma akut, a gyermek szenved, fáj a foga, azonnali ellátás lenne szükséges.
A hölgy - aki nem árulta el a nevét -, közölte, hogy az egész országban ők látják el a hasonló beteg gyermekeket, így műtéti időpont leghamarabb 2012. decemberre van, de az adataimat nem veszi fel a várólistára. Egyébként is 2012, szeptember közepéig egyetlen műtét sincs szabadságok miatt.
Kérdéseimre, hogy a gyermek félévet szenvedjen stb., csupán annyi volt a válasz, hogy 2012. augusztus 24-én 10,00-ra (azaz pontosan egy hónap múlva) vigyem be gyermeket, ahol megnézik, és antibiotikumot írnak fel, hogy a gyulladást csökkentsék, és majd akkor felveszik a várólistára.
Nem nyugodtam bele, hogy egy fogfájást csupán fél év várakozás után lehet megszűntetni, ezért kutakodni kezdtem az interneten és még egy lehetőséget találtam a Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikáján.
Ott azt a felvilágosítást kaptam, hogy ők csak a Csongrád megyében lakókat láthatják el, de jelenleg átépítés alatt van a műtő, ezért csak a Madarász utcai gyermekkórház marad. Bármennyire szerettem volna megtudni, hogy kivel beszéltem, egyetlen esetben sem kaptam nevet.

Felhívtam a Debreceni Egyetem Klinikáját is, ahol egyetlen választ kaptam, altatásban csak foghúzást tudnak vállalni, egyéb ellátást nem.


Feltételezem, hogy előfordult már, hogy Önt vagy családtagját is kínozta már fogfájás. El tudja képzelni, hogy ezt kilehet bírni 1-2 napnál tovább? Esetleg egy fél évig?
Hogyan magyarázom el a fogyatékos gyerekemnek, hogy nincs megoldás?

Mivel az ápolási díj összege nem teszi lehetővé, hogy a családnak megtakarítása legyen, így a külföldi ellátás szóba sem jöhet. Magyarországon a maszek fogászati ellátásban altatást tudomásom szerint fogyatékos gyermeken nem végeznek, de ez is megfizethetetlen lenne számomra.
Amennyiben esetleg sikerülne a gyermek fájdalmát csökkenteni gyógyszerekkel 6 hónapig, akkor is az már olyan hosszú idő, hogy a fog teljesen tönkre megy, és már csak foghúzás a megoldás. A fogpótlás majdnem lehetetlen, ettől kezdve az evés is problémát fog okozni. Nem beszélve a folyamatos erős fájdalomcsillapók okozta egyéb egészségkárosodásról.
Fent leírt eset országos probléma, mely sürgős megoldást követel, ezért kérem , a fent leírtak alapján foglalkozzanak a témával a fogyatékos gyermekek fogászati ellátása érdekében, hiszen alapvető tisztességes jogaink, ellátásunk nincs biztosítva, gyermek és szülő egyaránt szendved.

Fenti tényeket egyetlen beutalóval tudom írásban alátámasztani, szó szerint konkrét dokumentációt sem elutasításról, sem felvilágosításról nem kaptam.
Amit tehetek, hogy együtt sírok a gyermekemmel, és segítséget kérek Önöktől és mindenkitől aki csak él, a probléma felvetésében, bemutatásában, és amennyiben lehet megoldásában.

Tisztelettel és köszönettel:

E.A, Budapest
06-30/9665-076


Kiegészítés 07.27.
Július 26-27-én tovább nyomoztam, és összeállt a kép. Több bp-i és vidéki város kórházában is foglalkoznak fogyatékosok altatásban történő fogászati kezelésével, de gyermek esetében csak akut esetben foghúzással. A konzerváló kezelés nem lehetséges, mert az OEP nem fizeti ki!!!!!!! Ráadásul ezekben is hosszú a várakozási idő.

Anitát a Facebook-on Bluish Svartur  néven találod meg, illetve itt a levél végén is ott van a telefonszáma!

2 megjegyzés:

 1. Most se magyarul se angolul nem talalok szavakat erre.
  Az orvosi ellatas sajnos mindenhol kezd ocsmany lenni ami nem vigasz senki szamara de nem is vigaszt akarok nyujtani.
  Dobbenet szamomra hogy ennyire nem erdekli az orvosokat a beteg allapota.
  Muhibak vannak es voltak es lesznek is ,annak estem en is majdnem aldozatul ,fel oran mult az eletem.Orvosok mindenfele baromsagokat mondtak csak azt nem vettek eszre hogy haldoklom es ha nem veszi eszre valaki hogy komoly a baj akkor felora utan mar a zippzart huztak volna fel a zsakon amibe tettek volna engem.
  Tehat nem a Magyar orvosi ellatas ocska csak hanem mindenhol vannak ilyen semmit nem ero orvosok de ez amit leirtal ez mindent felulmul.
  Nem ertem hogy az orvos miert nem irt ki azonnal gyulladasgatlo antibiotikumot.Szegyen leirni de valosag az hogy az allatokkal kulonbul bannak.
  Nem tudom milyen modon tudnek en segiteni,felhivom holnap az anyukat.
  En ahogy magam ismerem tutti hogy az orvost szajon rugtam volna hogy tudja meg egesz kozelrol milyen a fogfajas.

  VálaszTörlés
 2. Teljesen meg vagyok döbbenve!!! Fogalmam sincs mi lehet a megoldás, de nagyon remélem, hogy sikerül valamit találni!!!!

  VálaszTörlés