2012. július 27., péntek

Segíts kérlek,  ha tudsz!!! Országos probléma!!!

Az alábbi eset nem velem történt, hanem egy nagyon kedves öltögető ismerősömmel. Ha bármilyen megoldást tudsz a problémára, kérlek segíts!

Anita levelét tolmácsolom most nektek:

Kedves Mindenki!


Édesanyaként kétségbe esve fordulok Önökhöz a magam, a gyermekem, és hasonló sorstársaim nevében, az egész országra kiterjedő problémával, amit a saját példámon keresztül mutatnék be, és amivel azt gondolom sürgősen és nagy erőkkel foglalkozni kellene.

14 éves kislányom középsúlyos értelmi fogyatékos. Önellátásra képtelen, kommunikációja a napi minimális ellátásra (pl. éhes, szomjas) elegendőek.
Maximálisan segítségre szorul, a nap 24 órájában.
A napokban egyre többször jelezte, hogy fáj a foga, ezért 2012.07.25-én délután felkerestem vele a területi gyermekfogászati rendelőt, ahol a fogorvos megállapította mely fogak betegek, és a rendbetételük sürgősen szükséges.
Mivel gyermekem fogyatékossága nem engedi meg az ébrenlétben való általános kezelést, beutalót kaptunk a SOTE Gyermekfogászati Klinikára, ahol telefonon elutasítottak azzal, hogy egészen a tavalyi évig (2011) a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával közösen végezték ezt a fajta (altatásos fogászati kezelést fogyatékos gyermekek részére) ellátást, de idézem a szót: „megtiltották” ennek a tevékenységnek a végzését. Ugyanakkor annyi segítséget kaptam, hogy a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjében végzik a fogyatékos gyermekek fogászati szakellátását.
2012.07.26-án reggel sikerült elérni a Madarász utcai gyermekfogászatot telefonon, ahol elmondtam, hogy a probléma akut, a gyermek szenved, fáj a foga, azonnali ellátás lenne szükséges.
A hölgy - aki nem árulta el a nevét -, közölte, hogy az egész országban ők látják el a hasonló beteg gyermekeket, így műtéti időpont leghamarabb 2012. decemberre van, de az adataimat nem veszi fel a várólistára. Egyébként is 2012, szeptember közepéig egyetlen műtét sincs szabadságok miatt.
Kérdéseimre, hogy a gyermek félévet szenvedjen stb., csupán annyi volt a válasz, hogy 2012. augusztus 24-én 10,00-ra (azaz pontosan egy hónap múlva) vigyem be gyermeket, ahol megnézik, és antibiotikumot írnak fel, hogy a gyulladást csökkentsék, és majd akkor felveszik a várólistára.
Nem nyugodtam bele, hogy egy fogfájást csupán fél év várakozás után lehet megszűntetni, ezért kutakodni kezdtem az interneten és még egy lehetőséget találtam a Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikáján.
Ott azt a felvilágosítást kaptam, hogy ők csak a Csongrád megyében lakókat láthatják el, de jelenleg átépítés alatt van a műtő, ezért csak a Madarász utcai gyermekkórház marad. Bármennyire szerettem volna megtudni, hogy kivel beszéltem, egyetlen esetben sem kaptam nevet.

Felhívtam a Debreceni Egyetem Klinikáját is, ahol egyetlen választ kaptam, altatásban csak foghúzást tudnak vállalni, egyéb ellátást nem.


Feltételezem, hogy előfordult már, hogy Önt vagy családtagját is kínozta már fogfájás. El tudja képzelni, hogy ezt kilehet bírni 1-2 napnál tovább? Esetleg egy fél évig?
Hogyan magyarázom el a fogyatékos gyerekemnek, hogy nincs megoldás?

Mivel az ápolási díj összege nem teszi lehetővé, hogy a családnak megtakarítása legyen, így a külföldi ellátás szóba sem jöhet. Magyarországon a maszek fogászati ellátásban altatást tudomásom szerint fogyatékos gyermeken nem végeznek, de ez is megfizethetetlen lenne számomra.
Amennyiben esetleg sikerülne a gyermek fájdalmát csökkenteni gyógyszerekkel 6 hónapig, akkor is az már olyan hosszú idő, hogy a fog teljesen tönkre megy, és már csak foghúzás a megoldás. A fogpótlás majdnem lehetetlen, ettől kezdve az evés is problémát fog okozni. Nem beszélve a folyamatos erős fájdalomcsillapók okozta egyéb egészségkárosodásról.
Fent leírt eset országos probléma, mely sürgős megoldást követel, ezért kérem , a fent leírtak alapján foglalkozzanak a témával a fogyatékos gyermekek fogászati ellátása érdekében, hiszen alapvető tisztességes jogaink, ellátásunk nincs biztosítva, gyermek és szülő egyaránt szendved.

Fenti tényeket egyetlen beutalóval tudom írásban alátámasztani, szó szerint konkrét dokumentációt sem elutasításról, sem felvilágosításról nem kaptam.
Amit tehetek, hogy együtt sírok a gyermekemmel, és segítséget kérek Önöktől és mindenkitől aki csak él, a probléma felvetésében, bemutatásában, és amennyiben lehet megoldásában.

Tisztelettel és köszönettel:

E.A, Budapest
06-30/9665-076


Kiegészítés 07.27.
Július 26-27-én tovább nyomoztam, és összeállt a kép. Több bp-i és vidéki város kórházában is foglalkoznak fogyatékosok altatásban történő fogászati kezelésével, de gyermek esetében csak akut esetben foghúzással. A konzerváló kezelés nem lehetséges, mert az OEP nem fizeti ki!!!!!!! Ráadásul ezekben is hosszú a várakozási idő.

Anitát a Facebook-on Bluish Svartur  néven találod meg, illetve itt a levél végén is ott van a telefonszáma!

2012. július 22., vasárnap

Játszottam - nyertem! :)


Nem csak sima játék volt - keresni kellett a nyereményt! Ha megvolt, utána pedig választani. A fehéret választottam. Nagyon tetszik!!!


De Marika nem állt itt meg! Nézzétek meg mennyi minden lapult még a kis csomagban! Egy maréknyi, szebbnél szebb "elfogyasztásra" váró kabosont kaptam. Egyik jobban tetszik, mint a másik!

Köszönöm Marika! Örülök a sok szép mindennek!

2012. július 3., kedd

Megérkezett!!! :)


Xszemes, rózsás, romantikus, füzetborítós, masnis, charmos csoda


Lila színvilágú, masnis, illatpárnás tűvarázs...


...gyönyörű, miniatűr kámeával


Kedves Teca! Szépeket kaptam, köszönöm!!! :)

Kedves Rita! Hamarosan sort kerítek a montázsra is!

2012. július 2., hétfő

PIF-et kaptam :)


Krealady - Ildikótól. Lila színvilágú kulcstartó. Mesésen lila. 
Megvallom őszintén, hogy soha nem szerettem a lilát, de az utóbbi hónapokban szinte észrevétlenül kúszott be a lila szín a életembe, és szinte öntudatlanul nyúlok hozzá sok dologgal kapcsolatban :)

Jut eszembe - kulcstartó - az eredeti helyére akartam tenni, ahol most a másik van, mire a férjem rosszallóan rámnézett és közölte - dehát ott senki sem fogja észrevenni... :)


Gyönyörű, színátmenetes fonallal hímezve


...és még mindig lila, és még csak az egyik oldal. Zsínórozásos és dequpage technikával készült ez kedves-romantikus üvegecske


...és a másik oldal...
Még nem tudom, hogy mi lesz a funkciója, de nagyon tetszik.

Bocsánat - a két csomag gumicukor nem érte meg a fotózkodást.

Ildikó!!! Köszönöm a sok szép mindent! Rövid időn belül remélem bennem is megérik, hogy mit fogok neked készíteni :)